dimecres, 11 de maig del 2016

TASCA POESIA



Cal llegir poesia?
No cal que els infants llegeixen poesia. Amb açò no estem dient que no hi ha que llegir-la, es clar que es pot, però davant de tot s’ha de tornar  als arrels primigènies de la seva essència oral.

Són equiparables teatre, poesia i cançó?
Cançó, teatre i poesia són absolutament equiparables, des del punt de vista de que tots tres poden ser “llegits” a través de les orelles. Tots tres pertanyen a la literatura de la “dicció”, i doncs de la comunicació oral.

Quina descripció científica dóna Jackobson de llenguatge poètic?
Jackobson va definir el llenguatge poètic com «La funció poètica projecta el
principi de l’equivalència de l’eix de la selecció sobre l’eix de la combinació» es a dir, Jackobson ens invita a no oblidar el caràcter oral del llenguatge poètic, que és ni més ni menys allò més destacable d’ell, la sonoritat.

Com s’origina la poesia?
Quan l’home va descobrir que la seva pròpia veu era un instrument musical de grans
prestacions, quan es va adonar que amb la seva veu no tan sols podia comunicar significats als
seus congèneres, sinó que podia a més a més emocionar-se i també emocionar els altres.
Aleshores va ser quan els nostres avantpassats van entonar seqüències verbals perfectament construïdes, és a dir, veritables versos amb la intenció de menejar els sentiments, que va nàixer la poesia.

Com poden comunicar emocions les paraules?
Les emocions tenen adjudicades unes paraules, aquelles que apareixen al diccionari, cada paraula respon a una convenció per designar un significat d’interès comú. Però d’altra banda depenen de la situació de la persona, de les seues vivències y les seues sensacions.

Què é el significat “transracional”?
Entenem per transracional el significat musical que modifica el significat semàntic original de les paraules. Ha sigut aquest terme emprat per remarcar que tampoc no es
tracta de res irracional, sinó d’una cosa que és en nosaltres de forma perceptible i constatable, però que no podem expressar amb les eines de la raó.

Per què la poesia és fonamentalment oral?
La poesia és fonamentalment oral perquè és de l’oralitat que extreu la major capacitat de generació emocional que la caracteritza enfront del llenguatge neutre de la ciència o el de la prosa més plana
.
Quina característica té el corpus de poesia infantil?
El corpus de poesia és una veritable exhibició de virtuosisme en l’execució de música verbal. El component sonor és tan essencial en aquestes poesies que de vegades arriba a sobreposar-se completament al semàntic.

On es troba el sentit de la poesia segons Eliot i segons Anna Crowe?
Segons Eliot el no sentit de la poesia no equival a manca de sentit: sinó que és una paròdia del sentit, i en això hi ha el seu sentit.
D’altra banda per a Crowe la  poesia, la música és el sentit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada